Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 23 listopada 2024 19:57
WAŻNE!
Reklama

Zasady usytuowania, składowania stert, stogów i brogów

Strażacy z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Działdowie, przypominają o zasadach prawidłowego stawiania stert, stogów oraz brogów.
Zasady usytuowania, składowania stert, stogów i brogów

W związku z trwającymi żniwami, oraz zwiększoną ilością zapytań dotyczących składowania słomy i siana w stertach, stogach i brogach informujemy, że zgodnie z art. 42 ust. 1, ust. 2 i 3 Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 7 czerwca 2010 w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów, należy spełnić następujące kryteria:

Strefa pożarowa sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie może przekroczyć powierzchni 1000 m² lub kubatury 5000 m³. Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:

  • od budynków z materiałów:

a) palnych – 30 m, 

b) niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym – 20 m,

  • od dróg publicznych i torów kolejowych – 30 m,
  • od dróg wewnętrznych i od granicy działki – 10 m,
  • od urządzeń i od przewodów linii wysokiego napięcia – 30 m,
  • od lasów i terenów zalesionych – 100 m,
  • między stertami, stogami i brogami stanowiącymi oddzielne strefy pożarowe – 30 m,

Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 metrów, w odległości 3 metrów od ich obrysu, pozbawioną materiałów palnych.

Warto również wyposażyć miejsca wykonywania prac polowych w gaśnicę, pamiętać o ustawianiu silników spalinowych na niepalnym podłożu, w odległości co najmniej 10 metrów od materiałów palnych oraz zabezpieczeniu urządzeń wydechowych przed wylotem iskier. Zwróćmy uwagę, by materiały łatwopalne przechowywać w pojemnikach do tego przeznaczonych, w odległości co najmniej 10 metrów od punktu omłotowego i miejsc występowania palnych płodów rolnych. Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalanie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.

Przypominamy również, że wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach jest zabronione!!!

opr.: kpt. Damian Mackiewicz



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama