10 września 2023 roku, na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie, miała miejsce wojewódzka edycja Bitwy Regionów, popularnego konkursu kulinarnego skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich. Celem tego konkursu jest promowanie polskiej kuchni regionalnej oraz lokalnych produktów, a także wsparcie działalności KGW w całym kraju oraz aktywizacja społeczności wiejskich.
Jury, w składzie którego znaleźli się Dariusz Baryga - ekspert kulinarny, Michał Chalecki - przedstawiciel MRiRW, Jacek Pawlik - Z-ca Dyrektora OT KOWR oraz Bogdan Moroz - Z-ca Dyrektora ARiMR OR, miało niełatwe zadanie. Wszystkie dania prezentowane w konkursie bazowały na starych recepturach, a wymaganiem było przygotowanie tradycyjnego dania, wykorzystując przynajmniej jeden produkt charakterystyczny dla danego regionu.
Pierwsze miejsce oraz nagrodę w wysokości 5 000 zł zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich "Jesionowianki" z powiatu olsztyńskiego za ich sandacza, który został doskonale okraszony koperkiem, a wszystko to pod pierzynką z aksamitnej śmietanki. Zaszczytne drugie miejsce i nagrodę w wysokości 3500 zł zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Piotrowicach reprezentujące powiat nowomiejski i gminę Biskupiec! Nasz reprezentantki dosłownie otarły się o wygraną - przygotowały kaczkę z kaszą pęczak i grzybami. Z kolei trzecie miejsce oraz nagrodę w kwocie 2 000 zł przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich w Juchnajciach (powiat gołdapski) za ich danie: dziczyzna po mazursku.
Bitwa Regionów to wydarzenie organizowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, a także Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
Zdjęcia: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie / Facebook
Napisz komentarz
Komentarze