W programie imprezy był również kiermasz regionalnych produktów, na którym można było kupić ziemniaki prosto od lokalnych rolników oraz inne smakołyki, takie jak pyszne pierogi, kartacze, placki, frytki i zupy. Dla najmłodszych przygotowano konkursy i zabawy.
Wydarzenie było prawdziwym świętem lokalnej kuchni oraz kultury i przyciągnęło liczne grono mieszkańców i gości z regionu. W "Dworze Kraplewo" mieliśmy okazję doświadczyć gotowania "na żywo", skosztować wyjątkowych potraw z ziemniaków i zakupić lokalne produkty na kiermaszu żywności. To tylko niektóre z atrakcji, które czekały na gości podczas tego wyjątkowego niedzielnego popołudnia. Wydarzenie zrealizowane zostało przy wsparciu finansowym Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego w konkursie "Kalendarz imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego 2023 r."
Uroczystego otwarcia dokonali: Wójt Gminy Ostróda Bogusław Fijas, Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin oraz Dyrektor Oddziału Szyldak Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka w Strzekęcinie Grzegorz Kaszczyński. Przez cały niedzielny dzień na terenie Dworu w Kraplewie królował ziemniak oraz wszystko to, co można z niego zrobić. Impreza przyciągnęła wielu mieszkańców i gości, którzy jak sami przyznawali bawili się znakomicie.
Nie można było się nudzić, ponieważ na scenie pojawiły się utalentowane zespoły muzyczne. Zespół WIEDŹMUCHY i Formacja QUEST dostarczyły niezapomnianych wrażeń muzycznych, a oprawę artystyczną dopełnili Zespół „Piątka z Plusem” z Samborowa oraz Dziecięcy Zespół Folkowy „Po Burzy”.
Głównym punktem imprezy był konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z ziemniaków o Złotą Tarkę Wójta Gminy Ostróda. Jurorzy mieli trudne zadanie, ale ostatecznie przyznali miejsca zwycięzcom:
I miejsce: KGW DURĄG - “ZIEMNIAKOWY ZAWRÓT GŁOWY”
II miejsce: KGW IDZBARK - “KARTACZ IDZBARSKI”
III miejsce: KGW ,,ZŁOTY KŁOS” SZYLDAK - “KREM Z ZIEMNIAKÓW I TOPINAMBURA POD TRUFLOWĄ CHMURKĄ”
Napisz komentarz
Komentarze