Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 14:54
WAŻNE!
Reklama

Jak radzić sobie z wiosennym przesileniem?

Przesilenie wiosenne to grupa objawów, które obserwujemy u siebie na przełomie zimy i wiosny. Zaliczają się do nich zarówno objawy somatyczne jak i objawy psychiczne. Objawy te najczęściej pojawiają się w marcu i mogą męczyć nas do kwietnia, dopóki organizm nie przyzwyczai się do cieplejszej aury.
  • Źródło: www.msn.com/pl-pl/zdrowie
Jak radzić sobie z wiosennym przesileniem?

Źródło: medisleeplife.pl

Warto podkreślić, że niektórzy łączą objawy przesilenia wiosennego ze zmianą czasu. Wiosną przestawiamy zegary, wydłużając dostęp do światła słonecznego. Dni stają się dłuższe, co naturalnie zwiększa naszą aktywność. Po zimie jednak możemy być osłabieni i szybko męczyć się narzuconymi sobie zadaniami.

Objawy wiosennego przesilenia:

  • zmęczenie,
  • brak energii,
  • brak chęci do działania,
  • bóle głowy,
  • problemy ze snem albo nadmierna senność,
  • problemy z koncentracją i skupieniem uwagi,
  • pogorszenie nastroju,
  • problemy z kondycją skóry, włosów i paznokci,
  • brak apetytu lub nadmierny apetyt,
  • nadmierna chęć na słodycze.

 

Przesilenie wiosenne wywoływane jest najczęściej przez niedobór składników odżywczych w organizmie. Na przełomie zimy i wiosny, gdy w diecie zaczyna brakować witamin i składników odżywczych, wyraźnie mamy mniej energii. Przedłużająca się pora zimowa, z ograniczonym dostępem do światła słonecznego, świeżych warzyw i owoców, nie wpływa korzystnie na naszą kondycję fizyczną i psychiczną. 

Organizm musi stopniowo przygotować się do zmiany trybu funkcjonowania i powoli wyjść z hibernacji, w jaką częściowo przestawił się zimą. Lepiej jest więc nie być dla siebie zbyt wymagającym i dać sobie czas na nabranie sił. Wiosenna rekonwalescencja organizmu i dostarczenie mu składników odżywczych może być dobrą bazą do poprawienia samopoczucia i do zbudowania odporności.

Jak przetrwać ten okres? Aby poprawić sobie samopoczucie w czasie przesilenia wiosennego, warto zwrócić większą uwagę na dietę. Powinna ona być zbilansowana, bogata w składniki odżywcze i kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego. Na przełomie marca i kwietnia dobrze jest sięgać po kiełki, które są składnicą witamin z grupy B – zielone warzywa liściaste, oleje roślinne, awokado, ryby, pełnoziarniste kasze, makarony i chleb. Dieta bogata w magnez i witaminy B (kasze, strączki, kiełki) oraz w kwasy tłuszczowe Omega-3 i witaminę D (ryby, oleje) poprawi nastrój i kondycję układu nerwowego.

Dobrze jest też ograniczyć spożywanie przetworzonej żywności, a wieczory spędzać aktywnie, a nie przed telewizorem. Regularne spacery wystarczą by dotlenić organizm, a także uwolnić głowę od stresu. Warto też zadbać o prawidłową ilość snu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama