W wielkim finale uczestniczyli najbardziej utalentowani młodzi kucharze z najlepszych szkół gastronomicznych w Polsce:
Anna Kochańska – Powiatowy Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jerzego Siwińskiego w Legionowie,
Jan Dróżdż – Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie,
Mateusz Rutkowski – Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce,
Maria Lech – Zespół Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie,
Jadwiga Gan – Publiczna Szkoła Gastronomiczno-Hotelarska we Wrocławiu,
Nikita Vikhrov – Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie,
Antoni Nowakowski – Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie,
Jakub Kardaszewicz – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie,
Michał Świątkowski – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie,
Natalia Kalenik – Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
Tematem zadania finałowego było danie z polędwiczki wieprzowej, pieczarek i szparagów, a ocenie podlegała; prezentacja dania, atrakcyjność, harmonia, wygląd, kreatywność, balans, kompozycja, zgodność z tematem, temperatura, przyprawienie, balans smaków, schludność ubioru kucharza, higiena na stanowisku, metodyka i organizacja pracy, racjonalne używanie składników i opanowane techniki.
W tym roku tytuł Złotego Szefa Kuchni przypadł Marii Lech, uczennicy Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie, której opiekunem był absolwent szkoły Mateusz Brzozowski, obecnie związany z Restauracją Projekt Archimagirus.
Oprócz tytułu Maria Lech otrzymała statuetkę i miesięczny staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, 3000 zł, zaś szkoła puchar, 5000 zł w bonach na zakupy w Selgros i pakiet 3 szkoleń w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Napisz komentarz
Komentarze