Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 13:05
WAŻNE!
Reklama

Maria Lech Złotym Szefem Kuchni!

24 kwietnia br. odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Chefs en Or – Polska Edycja 2024”, którego organizatorem jest Instytut Kulinarny Transgourmet i Selgros.
  • Źródło: powiatdzialdowski.pl
Maria Lech Złotym Szefem Kuchni!

Źródło: ZS w Malinowie

W wielkim finale uczestniczyli najbardziej utalentowani młodzi kucharze z najlepszych szkół gastronomicznych w Polsce:

Anna Kochańska – Powiatowy Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jerzego Siwińskiego w Legionowie,

Jan Dróżdż – Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie,

Mateusz Rutkowski – Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce,

Maria Lech – Zespół Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie,

Jadwiga Gan – Publiczna Szkoła Gastronomiczno-Hotelarska we Wrocławiu,

Nikita Vikhrov – Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie,

Antoni Nowakowski – Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie,

Jakub Kardaszewicz – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie,

Michał Świątkowski – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie,

Natalia Kalenik – Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.

Tematem zadania finałowego było danie z polędwiczki wieprzowej, pieczarek i szparagów, a ocenie podlegała; prezentacja dania, atrakcyjność, harmonia, wygląd, kreatywność, balans, kompozycja, zgodność z tematem, temperatura, przyprawienie, balans smaków, schludność ubioru kucharza, higiena na stanowisku, metodyka i organizacja pracy, racjonalne używanie składników i opanowane techniki.

W tym roku tytuł Złotego Szefa Kuchni przypadł Marii Lech, uczennicy Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie, której opiekunem był absolwent szkoły Mateusz Brzozowski, obecnie związany z Restauracją Projekt Archimagirus.

Oprócz tytułu Maria Lech otrzymała statuetkę i miesięczny staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, 3000 zł, zaś szkoła puchar, 5000 zł w bonach na zakupy w Selgros i pakiet 3 szkoleń w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama