Depresja a niedobór cynku
Cynk pełni w organizmie dużo ważnych funkcji. Odpowiada między innymi za prawidłowy przebieg wielu przemian metabolicznych. Wzmacnia odporność. Wykazuje działanie przeciwzapalne, niweluje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Jego niedobór prowadzi do wielu poważnych zaburzeń. Może skutkować znacznym pogorszeniem funkcji poznawczych, ale też obniżać koncentrację i powodować wahania nastroju. Co więcej, przeprowadzono wiele różnego rodzaju badań, które dowiodły, że osoby z zaburzeniami depresyjnymi często cierpią też na hipocynkemię (niedobór cynku).
Objawy niedoboru cynku
Depresja to nie jedyny objaw, jaki występuje przy hipocynkemii. Warto zwrócić uwagę również na inne objawy, takie jak na przykład:
- pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci,
- trudności z koncentracją oraz zapamiętywaniem,
- częste i przedłużające się infekcje,
- zaburzenia gospodarki lipidowej,
- spadek libido, problemy z erekcją,
- utrata apetytu,
- zaburzenia smaku,
- wypadanie włosów,
- spowolnione gojenie się ran.
Niedobór cynku stwierdza się, gdy ilość pierwiastka w organizmie spada poniżej przyjętej normy. Na stwierdzenie hipocynkemii pozwala badanie surowicy krwi. Należy przy tym podkreślić, że nie należy interpretować uzyskanych wyników na własną rękę. Tym zadaniem powinien zająć się wyłącznie lekarz. Poziom cynku w organizmie jest uzależniony nie tylko od wieku, ale również ogólnego stanu zdrowia.
Źródła cynku
Podstawowym źródłem cynku powinna być odpowiednia dieta. Ten mikroelement można znaleźć w wielu artykułach spożywczych, na przykład mięsie, wątróbce, ostrygach czy serach podpuszczkowych. Mają go w swoim składzie również:
- jaja,
- kakao,
- pomidory,
- grzyby,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- różnego rodzaju orzechy i nasiona (słonecznik, sezam, nerkowce, pestki dyni czy siemię lniane).
Inne konsekwencje niedoboru cynku
Bagatelizowanie problemu, jakim jest niedobór cynku, nierzadko skutkuje nie tylko rozwojem depresji. Prowadzi też do wystąpienia wielu innych problemów zdrowotnych (na przykład niedokrwistości). Hipocynkemia jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Zwiększa bowiem ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu, a także wad u płodu. Specjaliści podkreślają, że dorosła osoba powinna spożywać około 5-10 mg cynku dziennie. Warto przy tym zauważyć, że przedawkowanie tego pierwiastka jest możliwe, ale mało prawdopodobne. Jego wchłanianie regulują bowiem hormony.
Napisz komentarz
Komentarze