7 września 2024 r. – to była pracowita sobota dla Koła Gospodyń Wiejskich „Meryno”s. Stowarzyszenie musiało przegrupować swoje szyki! Od rana część Pań uwijała się w pocie czoła żeby przygotować stoisko na obchody Dożynek Gminnych w Ulnowie. Natomiast druga grupa w towarzystwie Zastępcy Burmistrza Susza – Aleksandry Dwórznik udała się do Gryźlin, gdzie podczas XXX Jesiennych Targów Rolniczych - agroWARMA 2024 odbył się Finał Wojewódzki Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”
Efekt? Panie reprezentujące KGW „Merynos” wróciły z nagrodą za zajęcie 3 miejsca! „Nasze” farszynki warmińskie w sosie kurkowym zrobiły na jury takie wrażenie, że koło wzbogaciło się o nagrody finansowe o łącznej kwocie 2200 zł.
Osiem wyjątkowych potraw, stworzonych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Warmii i Mazur, zostało ocenionych przez wybitnych ekspertów kulinarnych, którzy z uwagą przyglądali się każdemu szczegółowi.
Pierwsze miejsce zajęła potrawa: Dzika golonka na gofrze ziemniaczanym z chrzanową bitą śmietaną, przygotowana przez KGW z Durąga. Na drugim miejscu podium uplasowało się KGW Wronka ze swoją kulinarną wizytówką, czyli Mazurską zupę rybną z szyjkami rakowymi i kawiorem ze szczupaka, podaną na chruściku smażonym w tłuszczu z dodatkiem smalcu z wędzonej słoniny.
Paniom z KGW „Merynos” gratulujemy zaszczytnego trzeciego miejsca w tak prestiżowym gronie oraz dziękujemy za godne reprezentowanie naszej gminy. O farszynkach warmińskich jeszcze będzie głośno, a może inne Koła Gospodyń Wiejskich odkryją kolejny, regionalny i kulinarny „skarb”?
W skład Komisji Konkursowej weszli:
•Dariusz Struciński - Przewodniczący jury, szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, laureat wielu prestiżowych nagród, m.in. Medalu Komisji Edukacji Narodowej oraz Hermesa za najlepszą restaurację hotelową. Osobowość Kulinarna Roku 2018 według POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS.
•Dariusz Baryga - renomowany szef kuchni, organizator warsztatów kulinarnych, juror licznych konkursów, uczestnik wielu programów kulinarnych.
•Dr inż. Jadwiga Glica – Adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, ekspert kulinarny i autorka publikacji dotyczących kuchni regionalnej Warmii i Mazur.
•Maria Szatanik – przedstawicielka Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Organizatorami konkursu byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa.
Napisz komentarz
Komentarze