Wybór nr 1 – burgery w bezglutenowej bułce
Standardowy burger podawany jest w bułce. To zasada, która jest niezmienna dla wielu osób. Na szczęście obecnie na rynku dostępne są bezglutenowe zamienniki dla tradycyjnych produktów. Aby przygotować burgera, wystarczy kupić bezglutenowe bułki. To podstawowa różnica względem tradycyjnej receptury. Reszta się nie zmienia. Pamiętaj jednak o tym, aby wybierać produkty od sprawdzonego dostawcy. Alternatywą jest upieczenie bułek w domowym zaciszu. W tym celu można zaopatrzyć się w bezglutenowe mąki lub w specjalne mieszanki do wypieku bułek.
Następnie przygotowuje się ulubione mięso (np. wołowina, indyk), dodatki i sos oraz składa całą kompozycję. Taki bezglutenowy burger nie różni się praktycznie niczym od swojej standardowej wersji. To tylko inny rodzaj bułki, jednak smak i zapach pozostają bez zmian. Dzięki temu nie musisz rezygnować z burgerów nawet wtedy, gdy Twój organizm nie toleruje glutenu lub nie spożywasz go z różnych innych powodów.
Wybór nr 2 – wrap burger
Drugą z naszych propozycji jest tzw. wrap burger. Tu klasyczna bułka zamieniana jest m.in. na liście kapusty lub liście sałaty. Standardowe składniki burgera, w tym przede wszystkim kotlet, zawijane są w liść. To ciekawa i zdrowa alternatywa dla pieczywa z glutenem. Tego typu kompozycję z powodzeniem przygotujesz we własnym zakresie. Coraz chętniej do swojej oferty wprowadzają ją również restauracje i inne lokale.
Wybór nr 3 – burger w daniu obiadowym
Trzecią z opcji jest przygotowanie klasycznego burgera w wersji obiadowej na talerzu, gdzie bułka zastępowana jest przez warzywa. To propozycja dla osób, które uwielbiają kotlety wołowe, jednak nie chcą ich spożywać z bułką. Wystarczy usmażyć mięso i zaserwować do niego odpowiednie dodatki, w tym m.in. świeże warzywa, sosy i frytki. Tak podany burger również smakuje wyśmienicie.
Na co zwracać uwagę przy bezglutenowych burgerach?
Wiesz już, jak na trzy różne sposoby przygotować bezglutenowego burgera. To jednak nie wszystko. Gluten może znajdować się w mieszankach przypraw, dlatego należy je dokładnie sprawdzić przed użyciem. W tego typu daniu unikaj też panierowanych składników (np. ser, cebula), ponieważ w panierce również może znajdować się gluten. Decydując się na ofertę restauracji, dokładnie zapoznaj się z alergenami i składem wybranych dań oraz poinformuj obsługę o swoich preferencjach żywieniowych.
Szukasz wysokiej jakości burgerów w Olsztynie? My mamy swojego faworyta. Pyszne, świeże i pożywne burgery Olsztyn znajdziesz w Pasibusie. Lokal ten znajdziesz w Galerii Warmińskiej. Jego szeroka oferta zaspokoi potrzeby nawet najbardziej wymagających łakomczuchów.