Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.
Podczas pierwszego etapu w Olsztynie - finału regionalnego – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
Drugi etap to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą „Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczane na wielkim finale konkursu podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.
W tym roku na laureatów konkursu czekają nagrody pieniężne.
Zgłoszenia (w wersji edytowalnej) należy przesłać do 30 maja 2023 roku na adres [email protected]
Konkurs jest częścią wydarzenia pn. „Dziedzictwo Kulinarne Warmii i Mazur. Targi żywności regionalnej, naturalnej i tradycyjnej” organizowanego wspólnie z Miastem Olsztyn. W programie wydarzenia m.in.: kiermasz produktów regionalnych, pokazy kulinarne i degustacja potraw, strefa animacji dla dzieci, występy artystyczne oraz gotowanie na żywo ze znanym polskim kucharzem Karolem Okrasą.
Regulaminy konkursów i karty zgłoszeniowe do pobrania znajdują się na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego pod linkiem http://bitly.pl/MPlW1
Napisz komentarz
Komentarze